果個年代

以前,無咩解決唔到,上一上天棚,行番落黎,就諗到解決辦法。果時只會諗,點樣可以搵到飯食,而家既人好容易就諗埋一邊。不過而家又唔似得以前,你肯努力,唔會話無機會,除非你唔努力,先會做乞兒。家陣一個大學生出來打工都係搵得果七、八千,所以我同仔女話,讀書唔係為左搵錢,係為左要明事理。我讀書少,做小本生意只係可以做到咁,唔夠學識無法將門生意搞大,但我既仔女就可能做得到。

有時諗遠少少都會幾悲觀,因為都睇唔到前景會好,賺錢其實好少,但點都要養班員工,所以唯有日日做,係咁做,唔諗咁多,咁會開心 d。

人人性格唔同,有人大膽,有人細膽,有人聰明,有人踏實,都係照住自己性格去行自己既路。有 d 路特別斜,有能力行上去既咪去行囉,但唔等如人人都要行果條路。你可以行 d 無咁斜既,如果可以行到最高,咁已經好好,亦唔使行得咁辛苦。

佢話:「其實,我都失敗過好多次。」

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s