世事難料

amanda 在公司工作才一個星期,殊不知一來就要在星期六開 OT,本來就抱恙的她,結果在今個星期一拿了 sick leave。鬼咩,講真而家邊度有人真係咁捱得?你估廿幾卅年前咩。

OT 當日,我好努力咁同 amanda 講呢度可以學到好多野,因為係真既,呢間公司細細,但處理既 case 多多,而且又複雜,好多細 firm 根本無能力做。當然,做得到都係全靠我阿姐。

我努力同 amanda sell 公司,係因為我知道,對於一個岩岩讀完 diploma,廿出頭既妹妹來講,返工頭一個禮拜就要一連做 6 日,係會好吃力。加上個直屬上司又咁……之前我曾提及過果個唔係咁掂既 comp sec,好容易會萌去意。點知,今日amanda 就無返工喇……尋日已經係佢 last day……

呢件事令我諗起,時代真係唔同左。我猜想 amanda 媽,見 amanda 咁辛苦,可能會叫佢再搵過份啦,屋企唔等佢 d 錢開飯。

但係學我阿姐話齋,你出黎做野要睇長線,呢度係咪真係咁唔值得投資呢?我一定話唔係,呢度勝在鬼咁多野做,熟能生巧,將來去到邊都無有怕。相反,你搵份舒舒服服既,做左幾年先發現虛度光陰,咁你咪徙左自己 d 時間囉。

以前 (廿卅年前) 既人會好識得珍惜,即使被老闆鬧又好,卒又好,必然恭恭敬敬。而家我地好容易就藐人,但係我地有無做好自己先呢?

我都好容易放棄,但今次我同自己講,無論點我都一定唔會放棄。

2 thoughts on “

  1. 「你搵份舒舒服服既,做左幾年先發現虛度光陰,咁你咪徙左自己 d 時間囉。」
    講得好0岩!如果你搵到解決方法,老友一場,請立即告之!

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s