我的只是小兒科

星期一,老細又叫我去等野。

事緣傅明憲老公葉劍波間海域盤數出左問題,海域旗下 6 間公司盤數都要交俾德x or x勤會計師事務所去查。

首先係佛山間廠有人穿櫃桶底,600萬元,唔算係個大數目,不過就牽連甚廣,因為呢 600 萬元旗下 6 間公司既數都要查。

最大穫係,呢 6 間公司佔左海域 9 成經營溢利 (operating profit),你話如果真係查到 d 乜,都幾係野。

好啦,交代完又講番我去等乜,今個星期一,老細收到佛山果邊有人會黎香港,同呢邊管理層開會,於是叫我去等劍波,最好係可以捉住佛山條友問幾句。

今次唔係等左好耐,只係個零鐘,但最弊我連劍波個樣都唔知,係唔會 spot 到佢架喎,仲有佛山個人就更加唔知點 spot。

雖然係咁,我都有度過橋,諗住假扮係個佛山人既某某,睇下有無辦法索到 d 野。

可惜我身份早已敗露,而個 reception 又一味話乜都話唔知。跟住個 reception 又 call 大廈管理既人上去,又 call 左佢地公關黎。

最後都係乜都索唔到。

不過……同事大肥原來仲甘,佢星期二獲指派去搵贊先生,即係去左佛山海域間廠度。

大肥話 d 保安笑笑口咁佢仲驚,香港都叫自己地頭,萬一真係俾佢入到間廠都唔知會發生咩事。

最後無入到間廠,又係乜都索唔到情況下,佢話夜晚 11 點幾先返到紅磡。

********

海域今日仲停緊牌,盤數唔知要查幾耐。

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s